W dniu 19 marca 2016 r. o godz. 11:00 w Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego odbyło się spotkanie nt. żurku postnego regionu bocheńskiego i wielickiego.
Spotkanie prowadziła Pani Maria Mleczko – Przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Gdowie. Pani Maria Mleczko wraz z pracownikami Spółdzielni Socjalnej „Dolina Raby” przygotowała dwa rodzaje żuru. Pierwszym był żur na zakwasie serwowany w czasie postu, a drugi żur świąteczny na serwatce. Pani Maria opowiedziała o metodach przygotowania tradycyjnego żuru, a także o historii jego spożywania w polskich rodzinach.
Podczas dyskusji okazało się, że żur serwatkowy jest charakterystyczny głównie dla województwa małopolskiego. Dyskutowano również na temat różnic pomiędzy białym barszczem, a żurkiem. Muzeum przygotowało książki, w których zawarte były przepisy na różnego rodzaju żurki. Przepisy te omówiono i dokonano analizy porównawczej do tradycyjnego przepisu żurku regionu wielickiego i bocheńskiego. Po części teoretycznej odbyła się degustacja obu rodzaju żurów.
Spotkanie było doskonałą okazją do wymiany kulinarnych doświadczeń, a także dyskusji o kuchni narodowej, regionalnej i lokalnej. W Muzeum odbywają się cykliczne spotkania dotyczące kulinariów. Szczegóły na stronie internetowej www.muzeumksiazkikucharskiej.pl
Tekst: Patryk Paszkot