Strona główna » News » Zaadaptowane poddasze muzeum oddane do użytku – galeria zdjęć

Zaadaptowane poddasze muzeum oddane do użytku – galeria zdjęć

W piątek, 17 października, w Muzeum im. Stanisława Fischera w Bochni oficjalnie oddano do użytku nowe przestrzenie ekspozycyjne, powstałe w wyniku adaptacji nieużywanego dotąd strychu. W wyniku przeprowadzonej renowacji uzyskano łącznie 312,4 m kw. powierzchni ekspozycyjnej.

Podczas spotkania uczniowie bocheńskich szkół zaprezentowali program artystyczny poświęcony obrazowi Matki Bożej Bocheńskiej, który niegdyś znajdował się w budynkach klasztoru dominikanów.

Od 13 marca 2013 r. do 10 lipca br. trwała renowacja budynku muzeum.

Roboty objęły swoim zakresem: remont konstrukcji drewnianej dachu z poszyciem poprzez renowację i wzmocnienie drewnianej konstrukcji oraz wymianę poszycia, a także wykonanie stropu stalowo-drewnianego w celu adaptacji poddasza. Jest to całkowicie nowa konstrukcja oparta na ścianach nośnych; stary strop będzie teraz pełnił jedynie funkcję sufitu dla pomieszczeń piętra. Na tym etapie realizacji inwestycji dach nie został rozebrany, nie ściągnięto także dachówki. Należy to podkreślić z uwagi na fakt, że muzeum przez cały czas prowadziło działalność dla publiczności, organizując, zgodnie z rocznym programem, wszystkie zaplanowane Czwartkowe Spotkania Muzealne i wystawy czasowe. Ogółem do wykonania nowego stropu zużyto 50 ton stali! Zbudowano także nową klatkę schodową pomiędzy piętrem i poddaszem, spójną pod względem stylistycznym z dotąd istniejącą klatką wiodącą z parteru na piętro. Wykonano wzmocnienie elementów więźby dachowej. Wymieniono jej uszkodzone elementy na identyczne (zarówno w wymiarach, jak i rodzaju drewna), odnowiono i wzmocniono wszystkie węzły, które zostały na nowo zaczopowane i zakołkowane, przeprowadzono konserwację całej konstrukcji dachowej. Następnym etapem było wykonanie docieplenia od zewnątrz płytami poliuretanowymi PIR z obustronną powłoką z włókniny mineralnej i wymiana poszycia dachowego. Po ściągnięciu starej dachówki dokonano koniecznej wymiany łat i położono „w łuskę” dachówkę karpiówkę niemieckiej firmy „Creaton”. Wszystkie obróbki zostały wykonane w miedzi, zarówno okucia, jak i rynny. W dachu wschodniego skrzydła budynku wykonano okna połaciowe, które doświetlają pomieszczenie biurowe, na całej powierzchni podłogi adaptowanego poddasza ułożono parkiet. Sporym wyzwaniem konserwatorskim było odnowienie tynków w technice sgraffito, wymiana i konserwacja stolarki drewnianej (okna skrzynkowe) i metalowej. Stare sosnowe okna w całym budynku zostały zastąpione nowymi, dębowymi. Ponadto przeprowadzono renowację cokołu z piaskowca i przypory, odnowiono dwie tablice memoratywne: Miasto-Bochnia Swoim Bohaterom 1920-1930 oraz 1000-lecie Państwa Polskiego, odnowiono przyścienny pomnik Stanisława Fischera, odnowiono kraty okienne, przeprowadzono iniekcję ciśnieniową ściany skrzydła wschodniego, naprawiono system odprowadzania wód opadowych przy ścianie południowej, wykonano pełną renowację ogrodzenia z przemurowaniem uszkodzonych fragmentów i rekonstrukcję bramy wjazdowej – informuje Jan Flasza, dyrektor bocheńskiego muzeum.

W wyniku przeprowadzonego remontu pn. „Renowacja budynku Muzeum im. St. Fischera w Bochni MRPO.03.02.01-12-351/10 Działanie 3.2. Rozwój produktu dziedzictwa kulturowego Schemat A Dziedzictwo kulturowe i rewaloryzacja układów przestrzennych Małopolski Regionalny Program Operacyjny na lata 2007 – 2013” udało się pozyskać 312,4 m2 powierzchni (dane techniczne budynku: powierzchnia zabudowy: 600 m2, powierzchnia użytkowa: 1572,4 m2, kubatura: 7 800 m3, liczba kondygnacji podziemnych: 1, liczba kondygnacji nadziemnych: 3, wysokość: 17 m, powierzchnia dachu: 931,78 m2).

Przeprowadzona renowacja nie tylko ratuje zabytkową substancję, przedłużając jej trwanie i zachowanie dla przyszłych pokoleń, ale także przyczynia się wydatnie do podniesienia estetyki obiektu, a zatem i bocheńskiego rynku. Wychodzi zarazem naprzeciw rosnącym potrzebom muzeum, dając niepowtarzalne możliwości dla prezentowania jego bogatych zbiorów. Nowe atrakcyjne przestrzenie będą sprzyjać prezentacji sztuki w najszerszym jej rozumieniu oraz kulturalnej edukacji kolejnych pokoleń bochnian. Pozwalają bowiem na wykorzystanie znacznej powierzchni i kubatury strychu, dotąd całkowicie bezużytecznej, dla potrzeb wystawienniczych i edukacyjno-oświatowych. Pod pojęciem renowacji budynku należy rozumieć nie tylko wydobycie cennych, niepowtarzalnych walorów architektonicznych i estetycznych (w tym przypadku wyeksponowanie imponującej zabytkowej więźby), ale także takie przekształcenie obiektu, aby pozwoliło to stworzyć nową jakość i nową perspektywę dla realizowania nowoczesnych form pracy muzealnej. Adaptowane poddasze stwarza pod tym względem całą paletę możliwości, dając możliwość elastycznego kształtowania wnętrza. Dzięki temu muzeum będzie mogło, korzystając ze swojego dotychczasowego dorobku, rozwinąć nowoczesne formy działalności dostosowane do oczekiwań współczesnego odbiorcy, prezentując Bochnię, jej ośmiowiekową historię, piękną tradycję i wartościową kulturę w sposób godny, kompetentny i poglądowy, na co Bochnia jako ważny ośrodek historyczny z całą pewnością zasługuje – podkreśla Jan Flasza.

Całkowita wartość projektu wyniosła 2 399 353,01 zł.

Zobacz także

Śmiertelne potrącenie pieszej na ulicy Łany w Bochni

Policjanci pod nadzorem prokuratury wyjaśniają okoliczności wypadku drogowego na ulicy Łany w Bochni. Według wstępnych ustaleń śledczych kierujący ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code