Celem projektu, którego wartość wyniosła prawie 700 tysięcy złotych, była przede wszystkim poprawa jakości poziomu kształcenia zawodowego uczniów, poprawa warunków nauczania i praktycznej nauki zawodu.
W efekcie w Zespole Szkół nr 1 w Bochni wyposażono pracownię samochodową w stanowisko do pomiaru geometrii kół oraz stanowisko do montażu opon samochodowych jak również wyposażono pracownię elektryczną. W Zespole Szkół nr 2 w Bochni wyposażono pracownię budownictwa energooszczędnego i energetyki odnawialnej, zakupiono m.in. komputery, zestawy pomiarowe do przeprowadzania doświadczeń związanych z wykorzystaniem energii słonecznej, wiatrowej i wodnej do produkcji energii elektrycznej. Natomiast z Zespole Szkół nr 3 w Bochni natomiast wyremontowano i wyposażono pracownię gastronomiczną.
Pozyskany w ramach projektu sprzęt pomoże młodym ludziom nabyć umiejętności, które ułatwią im w przyszłości znalezienie pracy czy kontynuację nauki na studiach. Podczas uroczystości przedstawiciele poszczególnych szkół w krótkich prezentacjach podsumowali projekt, prezentując zakupiony sprzęt. Wyposażenie poszczególnych pracowni równa się z tym jaki posiadają firmy, co pozwala na organizację zajęć praktycznych na naprawdę wysokim poziomie.
Bardzo się cieszę, że udało się zrealizować kolejny ważny projekt, który podniesie jakość kształcenia zawodowego w naszych szkołach. Tym bardziej, że w związku z niżem demograficznym stoimy przed dużym wyzwaniem i musimy zachęcić młodych ludzi do nauki w naszych placówkach, dlatego też działania takie jak doposażanie i unowocześnianie pracowni są bardzo potrzebne. Rozwój edukacji zawodowej jest przyszłością powiatu bocheńskiego, jesteśmy zagłębiem chłodniczym, hutniczym, potrzebujemy młodych i doświadczonych ludzi, którzy będą rozwijać nasze firmy – mówił Ludwik Węgrzyn starosta bocheński
Kolejnym punktem programu był pokaz kulinarny w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni, którzy zaprezentowali jedynie szczyptę swoich możliwości i umiejętności ale za to wybrali potrawy wywodzące się z najbardziej elitarnej i eleganckiej kuchni – francuskiej!
W obecnych czasach w większości kuchni rządzi pośpiech i zabieganie, a gotowanie staje się nie sztuką, a masową produkcją. Po trosze na przekór tym trendom ale i z chęci propagowania potraw o tradycyjnym, naturalnym smaku, prezentujemy specjalną metodą przygotowywania potraw – SOUS VIDE – mówiła Magdalena Ćwik, recenzująca pokaz kulinarny uczniów Zespołu Szkół Nr 3 w Bochni.
Młodzi kucharze przygotowali fantastyczną przystawkę – polędwiczkę wieprzową w kolendrze, chwaląc się nie tylko swoimi umiejętnościami ale także nowoczesnym wyposażeniem pracowni gastronomicznej. Jako, że każdy posiłek powinien być zwieńczony deserem przygotowano wyśmienity krem brulee.