Strona główna » Wydarzenia » XIX Sesja ekologiczno-prozdrowotna w Ekonomiku

XIX Sesja ekologiczno-prozdrowotna w Ekonomiku

Młodzież Ekonomika oraz innych bocheńskich szkół średnich z Bochni a także przedstawiciele: Starostwa Powiatowego w Bochni, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Bocheńskiego Koła Ekologów, Nadleśnictwa w Bochni, Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Dyrektorzy szkól podstawowych i średnich z Bochni oraz nauczyciele, wzięli udział w zorganizowanej już po raz 19-ty, sesji ekologiczno – prozdrowotnej pod hasłem „ Zdrowie a tradycje bożonarodzeniowe”.


Członkowie Szkolnego Kółka Ekologicznego i Gastronomicznego z Zespołu Szkół Nr 3 tradycyjnie zachęcali społeczność lokalną do zdrowego stylu życia. Tym razem tematem przewodnim były walory zdrowotne bożonarodzeniowych potraw, które goszczą na polskich stołach w różnych regionach kraju. Głównym prelegentem sesji był Dziekan Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia w Krakowie dr inż. Mirosław Pysz – który w swoim wykładzie przedstawił dania, które możemy znaleźć na wigilijnym i świątecznym stole Polaków. Każda potrawa została przeanalizowana pod względem zdrowotnym tj. jaka jest jej kaloryczność, jakich dostarcza nam składników pokarmowych i odżywczych oraz w jakim regionie Polski króluje na stołach. Uczestnicy sesji dowiedzieli się m.in. że Nasze polskie dania postne –wigilijne i świąteczne należą jednych z najzdrowszych na świecie a w Europie ustępują tylko daniom kuchni francuskiej i czeskiej. Dużą zasługą w zajęciu takiego wysokiego miejsca w rankingu jest to, że dalej w duże mierze bo ok. 97 % ankietowych deklaruje, że potrawy przygotowuje samodzielnie, 77 % własnoręcznie piecze świąteczne ciasta z własnych znanych zdrowych składników, podtrzymując tradycję, że potrawy wigilijne mają powstawać z lokalnych płodów ziemi. „Zdrowotności” potrawom wigilijnym niewątpliwie dodaje spożywanie ryb. Na polskich stołach w 86 % króluje karp, potem śledź i łosoś, dorsz i pstrąg, które są źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 głównie kwasu EPA i DHA, witaminy D, jodu (ryby morskie), selenu, fluoru, wapnia. Wśród świątecznych ciast prym wiedzie sernik 82 % ankietowych ma go na świątecznym stole, potem makowiec, piernik i keks.

Nieodzownym elementem wzbogacający świąteczny czas jest wizyta kolędników i jej także nie zabrakło na sesji poświęconej zdrowotnym walorom tych świąt, bo czymże bez śpiewu kolęd byłyby te święta…Były również życzenia i prezenty. Rada Rodziców ufundowała dla młodzieży szkolnej zestaw filmów do oglądania w bibliotece szkolnej a każdy z uczestników sesji otrzymał świąteczne ciasto.

W dalszej części programu młodzież przedstawiła prezentację pt. „Tradycje wigilijne państw Unii Europejskiej ” oraz zaprosiła wszystkich gości do wspólnej degustacji wigilijnych potraw.

 

Zobacz także

Ekologiczna akcja CIUCH W RUCH za nami…

W 1 LO w Bochni odbyła się kolejna już akcja ekologiczna organizowana przez Starostwo Powiatowe w Bochni. To już trzecia ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code