Członkowie Szkolnego Kółka Ekologicznego i Gastronomicznego z Zespołu Szkół Nr 3 tradycyjnie zachęcali społeczność lokalną do zdrowego stylu życia. Tym razem tematem przewodnim były walory zdrowotne bożonarodzeniowych potraw, które goszczą na polskich stołach w różnych regionach kraju. Głównym prelegentem sesji był Dziekan Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia w Krakowie dr inż. Mirosław Pysz – który w swoim wykładzie przedstawił dania, które możemy znaleźć na wigilijnym i świątecznym stole Polaków. Każda potrawa została przeanalizowana pod względem zdrowotnym tj. jaka jest jej kaloryczność, jakich dostarcza nam składników pokarmowych i odżywczych oraz w jakim regionie Polski króluje na stołach. Uczestnicy sesji dowiedzieli się m.in. że Nasze polskie dania postne –wigilijne i świąteczne należą jednych z najzdrowszych na świecie a w Europie ustępują tylko daniom kuchni francuskiej i czeskiej. Dużą zasługą w zajęciu takiego wysokiego miejsca w rankingu jest to, że dalej w duże mierze bo ok. 97 % ankietowych deklaruje, że potrawy przygotowuje samodzielnie, 77 % własnoręcznie piecze świąteczne ciasta z własnych znanych zdrowych składników, podtrzymując tradycję, że potrawy wigilijne mają powstawać z lokalnych płodów ziemi. „Zdrowotności” potrawom wigilijnym niewątpliwie dodaje spożywanie ryb. Na polskich stołach w 86 % króluje karp, potem śledź i łosoś, dorsz i pstrąg, które są źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 głównie kwasu EPA i DHA, witaminy D, jodu (ryby morskie), selenu, fluoru, wapnia. Wśród świątecznych ciast prym wiedzie sernik 82 % ankietowych ma go na świątecznym stole, potem makowiec, piernik i keks.
Nieodzownym elementem wzbogacający świąteczny czas jest wizyta kolędników i jej także nie zabrakło na sesji poświęconej zdrowotnym walorom tych świąt, bo czymże bez śpiewu kolęd byłyby te święta…Były również życzenia i prezenty. Rada Rodziców ufundowała dla młodzieży szkolnej zestaw filmów do oglądania w bibliotece szkolnej a każdy z uczestników sesji otrzymał świąteczne ciasto.
W dalszej części programu młodzież przedstawiła prezentację pt. „Tradycje wigilijne państw Unii Europejskiej ” oraz zaprosiła wszystkich gości do wspólnej degustacji wigilijnych potraw.