W środę, 26 marca, w Zespole Szkół im. prof. Jana Zdzisława Włodka w Dąbrowicy zorganizowano dzień otwarty, w czasie którego nauczyciele szkół gimnazjalnych uczestniczyli w konferencji naukowej, natomiast gimnazjaliści w zajęciach i konkursach przygotowanych przez organizatorów.
Tematem przewodnim konferencji były „Tajniki żywienia i żywności”.
Wykłady wygłosili:
– prof. dr hab. inż. Władysław Migdał — absolwent ZS w Dąbrowicy, a obecnie wykładowca Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie;
– mgr Anna Jakóbik — specjalista ds. żywienia człowieka zdrowego i chorego;
– Roksana Martinez-Brej — dyplomowany dietetyk;
– mgr Patryk Paszkot — zastępca kierownika Biura LGD „Dolina Raby”;
– mgr inż. Antoni Biernat — nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZS w Dąbrowicy.
Wędrując z klasy do klasy, uczniowie III klas gimnazjum w praktyczny sposób zapoznali się z ofertą edukacyjną szkoły. Przeszli szybki kurs gotowania, barmański, cukierniczy, biznesu, zarządzania logistycznego, świadczenia usług reklamowych, organizacji imprez turystycznych, planowania produkcji rolniczej w gospodarstwie, organizacji prac w różnych placówkach handlowych i wykonywania kartek metodą quillingu. Ponadto uczestniczyli w grach psychologicznych, teście interaktywnym oraz konkursach i quizach.
W Turnieju Edukacyjnej Gry Planszowej „Chłopska Szkoła Biznesu” zwyciężyli przedstawiciele Gimnazjum nr 1 im. św. Kingi w Bochni. W konkursie łamigłówek logicznych „Rusz głową” 1. miejsce ex aequo przypadło Gimnazjum w Tarnawie i Gimnazjum w Łapanowie. Spośród gimnazjalistów, którzy poprawnie rozwiązali krzyżówkę (opracowaną przez Szkolny Klub Logistyki) z hasłem nawiązującym do tematyki konferencji, rozlosowano nagrodę rzeczową.
Na zakończenie wszyscy wysłuchali koncertu w wykonaniu szkolnej grupy muzycznej, obejrzeli, a nawet uczestniczyli w pokazie kelnerskim oraz odebrali dyplomy za udział w zajęciach zorganizowanych w ramach dnia otwartego.
fot.: nadesłane
Tak trzymać! Gorąco polecam!