Strona główna » Więcej wiadomości » Otwarcie Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im.Stanisława Czernieckiego w Dąbrowicy – foto

Otwarcie Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im.Stanisława Czernieckiego w Dąbrowicy – foto

W dniu 23 lipca 2015 r. odbyło się uroczyste otwarcie Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego mieszczące się w warsztatach gastronomicznych przy Zespole Szkół w Dąbrowicy.

Na uroczystość przybyli: Starosta Bocheński Ludwik Węgrzyn, Wicestarosta Bocheński Józef Mroczek, Dyrektor Oddziału Banku BZWBK w Bochni Jarosław Chebda, Wójt Gminy Trzciana Józef Nowak, Wójt Gminy Żegocina Jerzy Błoniarz, Wójt Gminy Łapanów Robert Roj, Profesor gastronomi w ZS Dąbrowica Anna Jop, Zarząd LGD „Dolina Raby” wraz z pracownikami biura. Przecięcia wstęgi dokonali Starosta Bocheński Ludwik Węgrzyn, Dyrektor Oddziału Banku BZWBK Jarosław Chebda, Prezes Zarządu LGD Krzysztof Kwatera. Muzeum Książki Kucharskiej powstało dzięki przyznaniu LGD „Dolina Raby” darowizny przez Fundację Banku BZWBK w konkursie „Tu mieszkam, tu zmieniam” oraz dzięki wsparciu Starostwa Powiatowego w Bochni. Na uroczystości Prezes LGD „Dolina Raby” dokonał prezentacji idei powstania muzeum, jego zbiorów oraz możliwości rozwoju. Kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku przygotowali potrawę z najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum” szczupak w gąszczu z szafranem i limonią oraz przybliżyli tło historyczne oraz zasady kuchni staropolskiej, po czym odbyła się degustacja potrawy. Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego posiada obecnie w swych zasobach 116 pozycji książek kucharskich i kulinarnych w podziale na książki ogólnopolskie, regionalne i lokalne. Muzeum można zwiedzać indywidualnie od poniedziałku – piątku w godz. 9:00 – 15:00 dla grup zorganizowanych możliwe zwiedzanie w weekendy i popołudnia po wcześniejszym kontakcie telefonicznym z biurem LGD „Dolina Raby”. Zapraszamy również na stronę internetową www.muzeumksiazkikucharskiej.pl

Idea powstania muzeum Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego – powstało z inicjatywy Prezesa Zarządu LGD „Dolina Raby” Krzysztofa Kwatery. Autorem wniosku o dofinansowanie i koordynatorem projektu jest Pan Patryk Paszkot. Koszt całkowity realizacji przedsięwzięcia wyniósł 20 000, 00 zł. Projekt otrzymał dofinansowanie w wysokości 10 000, 00 zł z Fundacji BZWBK w ramach konkursu grantowego „Tu mieszkam, tu zmieniam”, pozostała kwota została sfinansowana ze środków własnych stowarzyszenia. Głównym celem Muzeum jest propagowanie wiedzy na temat polskiej sztuki kulinarnej, kuchni narodowej, regionalnej i lokalnej oraz promocja najstarszej polskiej książki kucharskiej „Compendium Ferculorum – Albo Zebranie Potraw”.

Na obszarze działania Stowarzyszenia LGD „Dolina Raby” w wiśnickim zamku Kmitów i Lubomirskich została napisana najstarsza na ziemiach polskich książka kucharska „Compendium Ferculorum Albo Zebranie Potraw” przez Stanisława Czernieckiego kuchmistrza wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego w 1682 r. Muzeum Książki Kucharskiej i Kulinarnej im. Stanisława Czernieckiego ma służyć lokalnej społeczności i turystom odwiedzającym Dolinę Raby, jako miejsce poszerzania wiedzy o narodowych, regionalnych i lokalnych kulinariach oraz o dziele St. Czernieckiego. W tym miejscu można zapoznać się z licznymi polskimi publikacjami kulinarnymi i na podstawie przepisów w nich zawartych nauczyć się samodzielnie pod okiem eksperta przygotować wybraną potrawę. Dzięki takiemu połączeniu można poznać nie tylko ciekawe książki, przepisy i potrawy, ale również nauczyć się je przyrządzać. W dziele Stanisława Czernieckiego pierwszą pozycję zajmuje „Rosół polski”, a dokładniej aż szesnaście sposobów jego przygotowania. Mimo iż autor często pisze o kuchni polskiej i o polskich, a nawet „staropolskich” daniach i recepturach, to rosół jest jedną z niewielu potraw wprost uznanych i określonych jako „polskie”. Na pamiątkę tego wydarzenia LGD „Dolina Raby” zarejestrowała na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Rosół polski” jako potrawę związaną z Małopolską, a szczególnie z Wiśniczem. Ponadto, co roku na jesieni organizujemy Festiwal Rosołu, aby pokazywać i dyskutować nad tradycyjnymi potrawami narodowymi i regionalnymi. Podczas festiwalu corocznie rozstrzygany jest konkurs im. Stanisława Czernieckiego o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na najlepszą publikację o lokalnych i regionalnych kulinariach. Napływające na konkurs publikacje zasilają zbiory muzeum.

Zobacz także

DKF: Stan wojenny – inne spojrzenie

DKF „Maciste” zaprasza 12 grudnia –  w przeddzień rocznicy wprowadzenia stanu wojennego – na niezwykły, ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code