W dniu 6 lipca w Łazach odbył się współfinansowany ze środków UE konkurs kulinarny „Regionalne produkty w polskiej gastronomii – mamy czym się chwalić i co promować na naszym stole”.
Konkurs organizowany był przez Gminne Centrum Kultury, Czytelnictwa i Sportu w Rzezawie w ramach realizacji projektu „Mamy czym się chwalić i co promować na naszym stole” czyli organizacja warsztatów i konkursu kulinarnego oraz doposażenie Świetlicy Wiejskiej w Łazach.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju” – małe projekty.
Udział w konkursie zgłosiło 20 uczestników – mieszkańców obszaru LGD E.O. Cenoma , którzy łącznie przygotowali ponad 100 potraw. Serwowano m.in: różne rodzaje ciast i ciasteczek, napoje i nalewki, pierogi, naleśniki, pasztety, gołąbki, różne rodzaje mięs (podawane na ciepło i na zimno). Wśród konkursowych potraw nie zabrakło też wiejskiego chleba, kiszonych ogórków, smalcu ze skwarkami, kapuśniaku i bigosu.
Konkursowe potrawy oceniło jury w składzie: Grażyna Filip (przewodnicząca), Bogusława Daniel – Zieja, Kinga Bizoń, Wiesława Kornaś – Kita, Aleksander Dziadowiec. Po długich obradach jury wyłoniło zwycięzców: I miejsce i nagrodę główną – robot kuchenny otrzymała Jadwiga Kica z Drwini; II miejsce i nagrodę – maszynkę do mielenia otrzymało KGW „Kobiety Aktywne” z Łazów, III miejsce i nagrodę – mikser z misą roboczą otrzymało KGW „Brzeźnickie Gosposie” z Brzeźnicy. Jury dodatkowo wyróżniło: KGW ze Szczurowej, Gertrudę Lesiewicz, Renatę Sekman oraz Dorotę Jodłowską. Wszyscy uczestnicy (także zwycięzcy i wyróżnieni) otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe – zestawy garnków.
(fot. rzezawa.pl)