Strona główna » Więcej wiadomości » Karnawałowe przekąski z serem żółtym
Smakowite tortille Fot. MSM Mońki
Smakowite tortille Fot. MSM Mońki

Karnawałowe przekąski z serem żółtym

Choć ser żółty przez większość roku króluje głównie na naszych kanapkach, w tym wyjątkowym okresie, jakim jest karnawał, warto pójść o krok dalej i przygotować pyszne przekąski z tym ukochanym przez wielu z nas produktem. Poniżej prezentujemy 3 proste przepisy, które podbiją podniebienia wszystkich amatorów sera żółtego!

 

Smakowe tortille         

Składniki:
– 3 placki tortilli
– 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy
– sałata strzępiasta czerwona i zielona
– czerwona papryka
– szynka w plasterkach
– suszone pomidory
– szczypior

Przygotowanie:

Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.

 

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:
– 200 g szynki parzonej                                        
– 200 g świeżych pieczarek                                       
– 2 łyżki oleju                                                                   
– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki                                
– 150 g kapusty pekińskiej                         
– 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju                         
– pieprz do smaku
– 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego                           
– 1 jajko                                                               

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.

Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor.

Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

Pizza snails in puff pastry with ham, cheese and mushrooms

 

 

Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym

Składniki:
– 2 pszenne bagietki
– 1 czerwona papryka
– garść pokrojonych czarnych oliwek
– dwa plastry wędzonego łososia
– 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki
– łyżka oliwy
– sól, pieprz, bazylia
– świeże listki pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w cienkie paski. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok. 5 – 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.

Zobacz także

Informacja o zimowym utrzymaniu dróg na terenie Gminy Miasta Bochnia

W związku z rozpoczętym sezonem zimowym Urząd Miasta Bochnia informuje o podmiocie odpowiedzialnym za utrzymanie dróg na terenie Gminy Miasta ...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code