26.02.2016 roku w Zespole Szkół Gminnych w Bogucicach odbyła się II Sesja Samorządów Uczniowskich „Po pierwsze zdrowie” pod hasłem „Dieta dla bystrzaków, która była kolejnym działaniem w ramach projektu „Europejski Kodeks walki z rakiem”.
W tym niebywałym przedsięwzięciu wzięło udział aż osiem szkół, z czego 7 przybyło z terenu gminy Bochnia i były to szkoły z: Nieszkowic Wielkich, Damienic, Brzeźnicy, Nieszkowic Małych, Dąbrowicy, Proszówek, Gawłowa, a jedna z sąsiedniej gminy Rzezawa – szkoła z Okulic. Całą sesję przygotowały nauczycielki w Bogucicach: Izabela Podsiadło i Anna Romańska.
Zorganizowanie tej niemałej imprezy możliwe było dzięki uprzejmości sponsora: Miloo Electronics oraz Firmy Igloo.
Wszystko rozpoczęło się o godz. 10.00. Na początku Pani Dyrektor – Beata Biernat Kuczek serdecznie powitała wszystkich przybyłych uczniów, nauczycieli i podziękowała za zainteresowanie tym ważnym tematem. Ponadto zwróciła uwagę, iż naprawdę warto się żywić zdrowo, o czym uczestniczy mieli się przekonać podczas tegoż spotkania, które trwało blisko cztery godziny i obfitowało w wiele niezmiernie ciekawych wystąpień i działań.
Sesję rozpoczęła pani – mgr Kinga Placek, nauczyciel biologii i chemii w naszej szkole, prezentacją pt. ”Co jest dobre dla twojego mózgu”. Gościem specjalnym, po raz drugi, była pani mgr inż. Halina Żołna – dietetyk z Zespołu Szkół nr 3 w Bochni. W niebywale interesującym wykładzie połączonym z prezentacją multimedialną prezentowała zasady higieny umysłu oraz dietę dla mózgu. Punktem wyjścia do wystąpienia Pani dietetyk były słowa amerykańskiego humorysty Josha Billingsa „Nigdy nie pracuj przed śniadaniem jeśli musisz pracować, zacznij od śniadania” Niezwykłą atrakcją dla uczestników był pokaz przygotowany przez uczennice „Ekonomika”, które zamieniły kuchnię w laboratorium chemiczne i pracownię fizyczną. Pokazały jak można włożyć jajko do butelki, zrobić wulkan na talerzu czy mleczne tornado.
W kolejnej części spotkania uczniowie – Goście w ramach konkursu przedstawiali hasła promujące zdrowy styl życia. Laureatem została szkoła z Proszówek, ale trzeba przyznać, że wszyscy przygotowali się do tych wystąpień niebywale profesjonalnie, ciekawie, a niekiedy nawet zabawnie.
Po teoretycznej części spotkania rozpoczęła się część warsztatowa. Uczniowie zostali podzieleni na grupy. Każda z grup losowała zestaw przepisów na śniadanie, II śniadanie, podwieczorek i kolację. Wszystko oczywiście tylko i wyłącznie ze zdrowych produktów, np. z pełnoziarnistego pieczywa, z ryb, warzyw i owoców. Przebojem były orzechy, czekolada gorzka i ziarna słonecznika, dyni i siemienia lnianego.
W tą część uczestnicy zaangażowali się szczególnie, ponieważ po przygotowaniu zdrowych potraw mogli je zdegustować. Ponadto serwowano pyszne i zdrowe napoje, takie jak: napój z jabłka i cytryny, mleczny z bananem i kokosem, sok pomidorowy.
II sesja SU w ZSG w Bogucicach przebiegła w miłej i twórczej atmosferze. Organizatorzy maja nadzieję, że chociaż trochę udało się przekonać młodzież, dlaczego warto odżywiać się zdrowo.
PAMIĘTAJCIE słowa słynnego amerykańskiego neurologa Richarda Restaka: „Praca mózgu w dużej mierze zależy od tego, co zjadłeś na śniadanie ”