Strona główna » Wydarzenia » II miejsce Ekonomika w konkursie Dzikie Smaki – foto

II miejsce Ekonomika w konkursie Dzikie Smaki – foto

Zespół Szkół Nr 3 w Bochni zajął II miejsce w drugiej edycji konkursu Dzikie Smaki 2015, którego organizatorem był Polski Związek Łowiecki w Tarnowie. Oprócz „Ekonomika”, powiat bocheński na konkursie reprezentowny był również przez Zespół Szkół w Dąbrowicy.


Konkurs pod nazwą „Dzikie Smaki” ma w swoim założeniu przybliżyć młodym kucharzom temat dziczyzny, mało znanej szerokiemu społeczeństwu, jak również nawiązać do tradycji staropolskiej kuchni i propagować zdrową żywność.

W konkursie uczestniczyło aż 12 szkół gastronomicznych z Brzeska, Pustkowa, Czchowa, Pilzna, Brzostka, Dębicy, Zakliczyna, Tarnowa, Wojnicza i Szczucina, które miało przygotować danie główne na bazie jelenia oraz deser związany z tematem konkursu.

Reprezentacja z „Ekonomika” pod przewodnictwem pani Anety Wojcieszek, przygotowała danie „Polędwice z jelenia w aromatyzowanych ziołach podana na komosie ryżowej w towarzystwie chrustu z jarmużu oraz pniaczków porowych zakropione jarzębinowym sosem”

WYNIKI KONKURSOWE

I miejsce
Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Tarnowie
danie główne: Dominik Łukasik, Mateusz Ciurej
deser: Szymura Konrad, Marcin Englart

II Miejsce
Zespół Szkół nr 3 im. ks. Józefa Tischnera w Bochni
danie główne: Jaworska Katarzyna, Dziedzic Sabina

II Miejsce
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Zakliczynie
deser: Zych Ewa, Grzegórz Natalia

III Miejsce
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Brzesko
deser : Kołodziej Joanna, Drużkowska Małgorzata
danie główne: Kozub Weronika, Gliździńska Justyna

Wyróżnienie
1.Zespół Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu
Chrapusta Katarzyna , Święcicki Filip

2.Powiatowe Centrum Edukacji w Szczucinie
Gmyrek Małgorzata, Adaś Agata

Dania oceniało Jury  w składzie: Damian Wajda szef bocheńskiej Restauracji ,,Salina Restaurant” , Paweł Kras szef kuchni w Restauracji Pałac Goetzów w Brzesku, Paweł Piszczek wydawca portalu kulinarnego ,, Coś na ząb Tv” felietonista dziennikarz kulinarny, Mirosław Stach szef kuchni hotelu Tarnovia, Maciej Mozoła szef zmiany w hotelu Tarnowia, Wojciech Wołosowski Kuchmistrz Izby Rzemieślniczej w Krakowie, Anna Baran menager Cukiernia Piotr Rydz, Paweł Juśko z ramienia Starostwa Tarnowskiego, Roman Bukowski prezes Okręgowej Rady Łowieckiej w Tarnowie, Krzysztof Łazowski przewodniczący Zarządu Okręgowego PZŁ w Tarnowie.

Zobacz także

DKF: Stan wojenny – inne spojrzenie

DKF „Maciste” zaprasza 12 grudnia –  w przeddzień rocznicy wprowadzenia stanu wojennego – na niezwykły, ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code