Dietetycy namawiają nas do jedzenia ryb wskazując ich walory odżywcze. Dlatego też młodzi klubowicze postanowili przekonać swoich szkolnych kolegów jak wiele tracą wybierając do spożycia mięso pochodzenia zwierzęcego. W samodzielnie wykonanej prezentacji multimedialnej zwrócili uwagę na to, że mięso ryb jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń i magnez. Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, tłuste – są także dobrym źródłem witaminy D.
Podczas kampanii młodzież miała także możliwość uczestniczyć w degustacji wyrobów rybnych firmy Contimax z Bochni – jednego z największych producentów przetworów rybnych w Polsce. Uczniowie oceniali wyrób gotowy w skali od 1 do 5 biorąc pod uwagę między innymi smak, konsystencję, zapach i barwę.
Młodzież serdecznie dziękuje Zastępcy Dyrektora Sprzedaży – Panu Krzysztofowi Zgraja za prezentację i możliwość degustacji potraw. Natomiast całej firmie życzy z okazji 25-lecia działalności samych sukcesów na rynku rybnym.
Opiekunem SKL jest mgr Krystyna Migdał.