Strona główna » Kultura » „4xAzja” – „Nasza młodsza siostra” Hirokazu Koreedy w DKF Maciste

„4xAzja” – „Nasza młodsza siostra” Hirokazu Koreedy w DKF Maciste

20-go października DKF Maciste zaprasza na trzeci odcinek cyklu „4xAzja” – nominowany do „Złotej Palmy” w Cannes (2015) film „Nasza młodsza siostra”. Początek o godz. 19.00.

Prelekcję przed spotkaniem przeprowadzi Jakub Przybyło – absolwent krakowskiego filmoznawstwa, sekretarz redakcji czasopisma „EKRANy”, pasjonat japońskiej kinematografii i najnowszej historii Japonii. Redaktor książki „Kinomitografia nowego milenium”, autor artykułów poświęconych kinu japońskiemu w czasopismach „EKRANy” i „TORII”.

Najnowsze dzieło Hirokazu Kore-eda to – inspirowana kinem Ozu – subtelna opowieść o miłości i bliskości.

Niesamowicie wciągający hołd dla rodziny i społecznych więzi. /Sight & Sound/

Reżyserowi udaje się stworzyć zapadającą w pamięć i bardzo prawdziwą opowieść o miłości, życiu, śmierci i rodzinie. /Cinema Movil/

Utrzymany w świetnym tempie, kameralny i poruszający obraz. /NOW Toronto/

Trzy siostry mieszkają w wielkim starym domu w Kamakurze pod Tokio. Kiedy dowiadują się o śmierci ojca, którego nie widziały od 15 lat, jadą na daleką prowincję, aby wziąć udział w pogrzebie. Tam poznają swoją nastoletnią przyrodnią siostrę, o której istnieniu nie wiedziały. Zapraszają ją, by zamieszkała razem z nimi i postanawiają zrobić wszystko, by młoda dziewczyna poczuła się częścią rodziny. Film Hirokazu Kore-edy to realistyczny i pełen niuansów portret relacji między czterema siostrami, a także słodko-gorzka opowieść o ludziach, żyjących w nadmorskim mieście. Na tle niezwykłej przyrody opowiada poruszającą historię o skomplikowanych emocjach, poszukiwaniu siebie i budowaniu więzi rodzinnych.

Reżyser.
Hirokazu Kore-eda urodził się w 1962 roku w Tokio. Po uzyskaniu dyplomu Uniwersytetu Waseda w 1987 roku rozpoczął pracę w telewizji, gdzie zrealizował wiele nagradzanych filmów dokumentalnych.

W roku 1995 jego fabularny debiut „Maborosi”, oparty na powieści Miyamoto Teru, przyniósł mu na MFF w Wenecji nagrodę za reżyserię. Następny, „Wandâfuru raifu” (1998), dystrybuowany był w ponad 30 krajach i przyniósł Kore-edzie międzynarodowe uznanie.

Kolejny film – „Distance” (2001) – został wybrany do Konkursu Głównego MFF w Cannes, natomiast „Dziecięcy świat” (2004) został nagrodzony na tym festiwalu za najlepszą rolę męską. Yûya Yagira stał się tym samym najmłodszym aktorem, który otrzymał to wyróżnienie.

W 2006 roku filmem „Hana” reżyser postanowił zmierzyć się z kostiumową opowieścią o zemście, a w „Ciągle na chodzie” (2008) opowiedział współczesną historię opartą o jego własne doświadczenia. Film ten cieszył się wielką popularnością na całym świecie. W 2009 roku „Dmuchana lala” zadebiutowała w sekcji Un Certain Regard MFF w Cannes, którego Kore-eda jest już stałym bywalcem, a „Życzenie” (2011) otrzymało nagrodę za najlepszy scenariusz na MFF w San Sebastian. Oba ostatnie filmy reżysera – „Jak ojciec i syn” oraz „Nasza młodsza siostra” – ponownie trafiły do Cannes, gdzie miały swoje światowe premiery w Konkursie Głównym festiwalu.

Wybrana filmografia:
1995 – Maboroshi no hikari
1998 – Wandâfuru raifu / After Life
2001 – Distance
2004 – Dziecięcy świat / Dare mo shiranai
2006 – Hana yori mo naho
2008 – Ciągle na chodzie / Aruitemo, Aruitemo
2009 – Dmuchana lala / Kûki ningyô
2011 – Życzenie / Kiseki
2013 – Jak ojciec i syn / Soshite chichi ni naru
2015 – Nasza młodsza siostra / Umimachi Diary

——————
NASZA MŁODSZA SIOSTRA (2015)
Gatunek:
dramat
20
paźdzernika /czwartek/ 2016, godz. 19.00
Kino Regis, ul. Regis 1
bilety: 10 zł, 5 zł dla członk
ów DKF-u
Zrealizowano przy wsparciu PISF

nasza

Zobacz także

Zaczynamy Bochnia Rocks! 2023 – Doogie White

Cykl Bochnia Rocks! w 2023 roku otworzy Doogie White szkocki wokalista znany szerszej publiczności ze współpracy z legendarnym ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code