Strona główna » Kultura » VIII Konkurs Kulinarny „Wiśnickie Specjały” – zdjęcia

VIII Konkurs Kulinarny „Wiśnickie Specjały” – zdjęcia

W kulturze tradycyjnej jajko jest symbolem nowego, odradzającego się życia. Jak wskazują badania jest również bogatym źródłem wartości odżywczych ze względu na dużą zawartość białka i różnorodność witamin. Jajko było również tematem przewodnim konkursu kulinarnego „Wiśnickie Secjały”. W bieżącym roku odbył się 14 marca 2015r. w Ośrodku Edukacji Regionalnej w Starym Wiśniczu i otwarty został przez Panią Burmistrz Małgorzatę Więckowską.

Do konkursu zgłosiło się osiemnastu uczestników z terenu gminy Nowy Wiśnicz a wśród nich: Aneta Gawąd, Krystyna Kapcia, Renata Dźwigaj, Dorota Marszałek, Anna Wolak, Dorota Mikulska- Brzegowy, Justyna Guzak, Grażyna Sowińska, Helena Kapcia, Renata Skotnicka, Beata Majcher, Katarzyna Błoniarz, Elżbieta Sułek, Paulina Mus, Bogumiła Cholewa, Henryk Zygmunt, Magdalena Bylica, Sara Bylica. Organizatorami konkursu byli Burmistrz Nowego Wiśnicza, Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Wiśniczu przy współpracy z MODR Karniowice – PZDR w Bochni.

Bogactwo potraw wyczarowane z jajek zachwyciło wszystkich. W kosztowanych daniach znaleźć można było przystawki, dania główne i desery. Jury w którym zasiadały panie: Grażyna Filip- doradca z PZDR w Bochni, Sylwia Stachowicz – etnolog i Halina Żołna – technolog żywienia, pedagog oceniały przedstawione do konkursu potrawy. Podstawą oceny były regionalność, smak, aranżacja stoiska i łatwość przygotowania. Wyłoniono pięć charakterystycznych dla naszego regionu potraw, którym nadano tytuł „Potrawa Roku 2015” a wśród nich: makaron jajeczny podawany na różne sposoby m.in. ze skwarkami czy prażonymi jabłkami pani Elżbiety Sułek ze Starego Wiśnicza, jajka w z farszem z dodatkiem buraków ćwikłowych, chrzanu i zielonego groszku pani Anny Wolak z Królówki, naleśniki z farszem z gotowanych jajek i grzybów leśnych oraz biszkopt z kremem maślanym z konfiturą pani Beaty Majcher z Olchawy, jajecznica na duszonej cebuli i kotlety z jajek pani Katarzyny Błoniarz ze Starego Wiśnicza oraz ciasto drożdżowe z serem pani Anety Gawąd z Królówki. Nagrodę publiczności, która również oddawała swe głosy na wybraną potrawę otrzymała pani Elżbieta Sułek. Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy zaangażowania w przygotowania wszystkich bardzo smacznych potraw, dzieleniem się tajnikami ich przygotowania, recepturą i pasją tworzenia kulinarnych pyszności.

Zobacz także

Ponad 250 osób na balu osób z niepełnosprawnościami

W Restauracji Panorama w Wiśniczu zorganizowano bal dla osób z niepełnosprawnościami z województwa małopolskiego i śląskiego, min. Stróż, Siołkowej, Zawady ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code