Strona główna » Więcej wiadomości » Za nami Łapanowski Kociołek Smaku

Za nami Łapanowski Kociołek Smaku

W Łapanowie odbyła się pierwsza edycja konkursu kulinarnego „Łapanowski Kociołek Smaku”. W wydarzeniu wzięło udział aż 11 drużyn z regionu, które rywalizowały w wyjątkowych warunkach – gotując na świeżym powietrzu w tradycyjnych kociołkach, opalanych aromatycznym bukowym drewnem. To właśnie ten sielski klimat i niezapomniane smaki sprawiły, że publiczność i uczestnicy poczuli urok wspólnego biesiadowania

 

Oceną przygotowanych potraw zajęło się Jury w składzie:

  • Grzegorz Łapanowski – kucharz, edukator i promotor zdrowego stylu życia,
  • Łukasz Grabowski – szef kuchni restauracji Allegra – Sala Bankietowa,
  • Anna Biernat – nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w ZS nr 3 w Bochni,
  • Agnieszka Libura – właścicielka ekologicznego gospodarstwa „Kozi Stok”.

Zwycięzcami Festiwalu zostali „Kocioł i Strzelba”, którzy zachwycili jury potrawą z dziczyzny. Drugie miejsce zdobyli uczniowie CKZiU w Łapanowie, a trzecie – drużyna „Piotrek i Sąsiedzi”.

Oprócz kulinarnych zmagań uczestnicy mieli okazję podziwiać pokaz gotowania Grzegorza Łapanowskiego, odwiedzić strefę wystawców oraz warsztatów. Niemałą atrakcją okazała się degustacja pieczonego dzika, przygotowana dzięki uprzejmości Koła Łowieckiego „Bór”.

Organizatorami wydarzenia były: Gmina Łapanów, Centrum Kultury Gminy Łapanów oraz Powiat Bocheński, przy wsparciu partnerów i lokalnych instytucji.

Łapanowski Kociołek Smaku już podczas swojej pierwszej edycji udowodnił, że ma szansę stać się kulinarną wizytówką regionu i corocznym świętem smaku i dobrej zabawy.

 

Zobacz także

Kierował samochodem pomimo zatrzymanych uprawnień i stanu nietrzeźwości

Funkcjonariusze bocheńskiej drogówki zatrzymali do kontroli drogowej 40-letniego mieszkańca Bochni, który kierując osobówką wpadł na ...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code