W dniu 27 czerwca 2013 r. w Hotelu Oriza w Gdowie miała miejsce uroczysta gala wręczenia Znaku Jakości „Kogutek” stworzonego przez LGD „Dolina Raby”.
Znak Jakości LGD „Dolina Raby” – „Kogutek” został stworzony, aby ukazać jakość oferowanych usług regionu 6 gmin wchodzących w skład Stowarzyszenia LGD „Dolina Raby”, tj.: Biskupice, Gdów, Łapanów, Nowy Wiśnicz, Trzciana i Żegocina. Znak Jakości został przyznany produktom, usługom oraz miejscom, które przyczyniają się do rozwoju i aktywizacji usług turystycznych i kulinarnych na terenie LGD „Dolina Raby”. „Kogutek” jest bezpośrednio związany z najważniejszymi obszarami promocji terenu. Znak Jakości przyznaje Kapituła, w skład której wchodzi Zarząd Stowarzyszenia LGD „Dolina Raby”. Kapituła będzie się zbierać raz do roku, by przyznawać nowe znaki oraz weryfikować zasadność wcześniej przyznanych wyróżnień. Przyznanie znaku na obecnym etapie nie wiąże się z żadnymi kosztami.
Podczas pierwszej edycji znak został przyznany w pięciu kategoriach następującym podmiotom:
ŚPIJ SPOKOJNIE W „DOLINIE RABY”- niebieski kogutek
1. Puchowe poduchy – nocleg w agroturystyce:
„ŁOPUSZE” Anna Julia Gas – Żegocina
„POD LASEM” Elżbieta Nowak – Kamionna
„MA-JA” Krystyna Małek – Gdów
„DZIKOWY SKARB” Małgorzata i Mirosław Strojek – Sobolów
„DŻWIGAJÓWKA POD LIPAMI” Renata i Wiesław Dźwigaj – Muchówka
„CHATKA U TADKA” Tadeusz Nowak – Nowy Wiśnicz
„SZKOLNE SCHRONISKO MŁODZIEŻOWE W ROZDZIELU” – Rozdziele
„HENRYKÓWKA” Henryk i Eleonora Adamczyk – Leksandrowa
„U STOKŁOSY” Anna i Janusz Stokłosa – Leksandrowa
„AGRO- BELLA” Jadwiga i Leopold Grabowscy – Bełdno
2. Łóżko z baldachimem – nocleg o podwyższonym standardzie:
CHATA GIEDA – Zagórzany
HOTEL Oriza – Gdów
HOTEL I RESTAURACJA PANORAMA – Stary Wiśnicz
DWOREK EMILII – Tomaszkowice
FOLWARK WIĄZY – Marszowice
HOTEL SARA – Laskowa
HOTEL ATLAS – Stary Wiśnicz
REGIONALY PRZYSTANEK KULINARNY- żółty kogutek
1. Lokalne przysmaki:
GOSPODARSTWO PASIECZNE BESKIDZKA BARĆ Przemysław Satoła za tradycyjny miód z Tarnawy
FIRMIE P.H.U. „MIKRO” Joanna Noszkiewicz za lody tradycyjne – Żegocina
PIEKARIA „U DAŃCA” Maria Daniec za chleb żarnowy z Łomnej
P.P.U.H. „ECOBAMA” Bartosz Ziółkowski za tradycyjny chleb wiejski na zakwasie z pieca opalanego drewnem – Żegocina
„KAMIONNA” PRZETWÓRSTWO OWOCOWO WARZYWNE Grzegorz Mucha za produkcję ekologicznej żywności – Kamionna
GOSPODARSTWO SADOWNICZE Chojecki Józef za jabłka z Leszczyny
ZAKŁAD MIĘSNO- WĘDLINIARSKI Tomasz Chojecki za tradycyjne wyroby wędliniarskie bez konserwantów, naturalnie wędzone – Leszczyna
PRZEDSIĘBIORSTWO WIELOBRANŻOWE Stanisław i Adam Stańdo za tradycyjne wędliny i mięsa
KOŁO GOPODYŃ Z ŁAZAN za łazańskie łazanki
KOŁO GOSPODYŃ Z NIEGOWICI za podpłomyk z cebulą
F.P.H. „ELMAK” Elżbieta Tworzydło za makaron wiśnicki – Nowy Wiśnicz
„ALED” Alicja Slawęto za tradycyjne wyroby wędliniarskie – Trzciana
2. Restauracja na Szlaku Kogutka:
KARCZMA NA WODZIE Anna i Sławomir Siwek – Królówka
CHATA GIEDA – Zagórzany
RESTAURACJA SZAŁAS- Gdów
DZIKOWY SKARB – Małgorzata i Mirosław Strojek – Sobolów
AKTYWNIE W PLENERZE – zielony kogutek
FRAKNÓWKA MAŁA Lokalna Informacja Turystyczna – Cichawka
„NAD JAZEM” SZKÓŁKA JEŹDZIECKA Stefan i Maria Jaskułowscy – Rdzawa
ZALEW W ŁAPANOWIE Gminny Ośrodek Sportu i Rekreacji – Łapanów
„RABA RAFTING” Małgorzata i Piotr Miśkiewicz wypożyczalnia kajaków – Gdów
RAZ NA LUDOWO! – RĘKODIZEŁO REGIONALNE – fioletowy kogutek
JANUSZ MISZTAL za ludowe rzeźbiarstwo w drewnie – Gdów
PRACOWNIA STROJÓW LUDOWYCH I STYTLIZOWANYCH „HEN – HAFT” Henryka Poniewierska – Gdów
F.P.H. „Jasio” Jan Tyndel za wyrób i sprzedaż zabawek z drewna – Łąkta Górna
ALICJA FĄFARA KOSECKA za tradycyjne pisanki ludowe – Żegocina
KRYSTYNA ZBYROWSKA NOWAK I JADWIGA NOWAK za malarstwo i rzeźbiarstwo w drewnie
WIEJSKA TURYSTYKA KULTUROWA – pomarańczowy kogutek
ZAMEK KMITÓW I LUBOMIRSKICH W STARYM WIŚNICZU
DWÓR OBRONNY W WIERUSZYCACH
GRUPA ODTWÓRSTWA HISTORYCZNEGO „PER SECULA”
MUZEUM MLECZARSTWA – Królówka
EKOMUZEUM „NA WZGÓRZU” Józef Kluba – Sobolów
KORYZNÓWKA MUZEUM PAMIĄTEK PO JANIE MATEJCE – Stary Wiśnicz
KOPIEC GENAREAŁA J.H. DĄBROWSKIEGO – Pierzchów
Podczas gali można było podziwiać wyroby i posmakować produktów, gdyż każdy odznaczony miał wyznaczone miejsce do zaprezentowania swoich specjałów. Gala zakończyła się wspólnym zdjęciem i wymianą wzajemnych doświadczeń.
(inf. prasowa)