We wrześniu Publiczna Szkoła Podstawowa im. św. Mikołaja w Bytomsku zgłosiła udział klas II i III w Ogólnopolskim Konkursie „Zdrowo jem – więcej wiem „, który został ogłoszony przez Fundację Banku Ochrony Środowiska w Warszawie.
Podstawowymi celami konkursu są: popularyzacja częstszego spożywania warzyw, owoców oraz soków owocowych i warzywnych przez dzieci w wieku szkolnym; wzrost świadomości wśród uczniów odnośnie zdrowych zalet codziennego jedzenia owoców i warzyw 5 razy dziennie oraz ich wyższości nad słodyczami i fast foodami; zachęcenie dzieci i ich rodziców oraz nauczycieli do propagowania idei programu ” Zdrowo jem – więcej wiem” w szkole i w domu; uczenie dzieci kreatywnego myślenia, samodzielności i podejmowania inicjatyw; zapoznanie dzieci z pięcioma grupami kolorystycznymi owoców i warzyw oraz z wybranymi witaminami i wskazanie ich wpływu na życie organizmu człowieka.
W pierwszym etapie jesiennym, który trwał od września do października, zespoły klasowe realizowały określone zadania, wyznaczone przez organizatorów. Poznawali wartości odżywcze owoców i warzyw na podstawie ankiet, kart pracy i testów sprawdzających, prowadzili „Dzienniczek codziennego spożywania owoców i warzyw”, zbierali przepisy na ciekawe sałatki owocowe i warzywne, wykonywali plakaty reklamy propagujące spożywanie owoców i warzyw, uczyli się piosenek o owocach i warzywach, rozwiązywali zagadki rebusy, krzyżówki, recytowali wiersze o owocach i warzywach. Przeprowadzali codzienną akcję picia soków podczas przerwy śniadaniowej, uzupełniali sylwetkami owoców i warzyw piramidę zdrowego żywienia, zorganizowali ekspozycję prac plastycznych na terenie szkoły. Ponadto propagowali hasło: „Zdrowo jem – więcej wiem. Smacznie – zdrowo – kolorowo,warzywa i owoce na co dzień”. Klasa II i III uczyła się o dobrych i złych składnikach w pożywieniu, brała udział w konkursie literackim „Bajka, wiersz lub komiks o dobrych i złych składnikach w pożywieniu” oraz w konkursie dotyczącym strefy aktywności, w którym zadaniem było zaproponowanie zabawy ruchowej na świeżym powietrzu. W szkole odbyła się szeroka promocja podjętych działań. Pozostali uczniowie zapoznawali się z przygotowanym przez klasy albumem zdrowej żywności, albumem propozycji gier i zabaw na świeżym powietrzu. Uczyli się, jakie składniki zawierają różne warzywa, owoce oraz wybrane produkty pokarmowe. Jednym z zadań konkursowych jest popularyzacja wśród rodziców zdrowego jedzenia i zdrowego trybu życia. Rodzice bardzo chętnie brali udział w prezentacjach multimedialnych zaproponowanych przez organizatora – relacjonuje Urząd Gminy Żegocina.
W konkursie przewidziane są trzy nagrody główne (rzeczowe), przyznawane przez Zespół Sędziowski za uzyskanie najwyższej punktacji z zadań konkursowym w każdym z etapów. Będą one przydzielane oddzielnie w trzech kategoriach: klasa I, klasa II i klasa III.
Trzy najlepsze zespoły z każdej kategorii otrzymają nagrody. Nagrody rzeczowe za etapy są przyznawane członkom zespołu konkursowego i opiekunowi zespołu. Dodatkowo zostanie stworzona całoroczna klasyfikacja Grand Prix dla zespołów, które wzięły udział we wszystkich etapach. Nagrody rzeczowe w klasyfikacji Grand Prix są przyznawane członkom zespołu konkursowego, opiekunowi zespołu oraz szkole. Nagrody i dyplomy zostaną przekazane zwycięskim zespołom po zakończeniu konkursu, tj. we wrześniu 2015 roku – informuje Urząd Gminy Żegocina.
fot.: UG Żegocina